Att uppskatta och tro på alla i gruppen…

Fotboll, fotboll, fotboll… VM-tider är härliga tider! För den som gillar fotboll vill säga, för andra är det väl rena pesten kan jag tro. Som tur är gillar jag fotboll och kan verkligen uppskatta ett fint spel när jag ser det. Tänk vad mycket bättre det går med ett bra samarbete på planen – och ger ofta fler mål i resultatlistan. Påminner mycket om resultatet av en bra gemenskap och ett bra samarbete på arbetsplatsen. Då i form av motivation, arbetsglädje, engagemang, effektivitet och produktivitet – som ofta ger ett bra resultat på sista raden.

Hoppas att ni såg TV-programmet om ”VM-laget -94” nyligen. Det gjorde jag. Ett program i två delar om ”våra” killar som kom hem med en bronsmedalj i bagaget fotbolls-VM 1994. Vissa inslag var så starka att jag rördes till tårar. Tänk att det kan bli så känslosamt när det kommer till idrott. Vi kan ta in ”vinnarkänslan” och uppleva en stark gemenskap med de som lyckas. En ren och sann glädje!

Ni som tog emot VM-laget i Rålambshovsparken minns alldeles säkert den känslan…:)

Varför tar jag upp det här? Jo med frågan – Hur kunde laget gå så långt? Hur kunde de ta en bronsmedalj? Många hade hoppats men det definitivt inte väntat. Visst var det ett fantastiskt lag, med många enskilt duktiga spelare, men de tog hem bronset för att alla ställde upp för varandra till 100 %. De slet för varandra, tog stryk för varandra och gjorde ALLT för varandra. De ville och skulle bara vinna varje match tillsammans! Och som de spelade…:)

Ett av de inslagen som tog mig starkast – och som har mycket med rubriken att göra – var när Thomas Ravelli berättade hur detta VM förändrade hela hans liv. Hur han hade blivit nedskriven i pressen hela våren innan och där ingen tänkte gott om honom som målvakt – att han definitivt inte hade något i VM att göra. Han kände sig naturligtvis både deppig och nedtryckt i skorna. Men det fanns EN person som trodde på honom, en person som gav honom chansen – Tommy Svensson, förbundskaptenen. ”Jag tror på dig Thomas, det är din tur nu”, sa han – och strax innan den avgörande straffen sa han den kanske helt avgörande kommentaren ”Du kommer att bli kung Thomas”, vilket han också blev.

I alla lag, i idrotten som på arbetsplatsen, vinner man om man lär sig att samarbeta på bästa sätt. Att bli tilldelad en plats som passar, veta vad som gäller och var målet är, känna tillit i gruppen, uppmuntra och locka fram det bästa hos varandra – OCH ha en coach eller ledare som ger mig möjlighet att lyckas. Som tror på mig och låter mig pröva… Då har jag chansen att överträffa mig själv, precis som Thomas Ravelli gjorde. Vi behöver alla någon som tror på oss för att vi ska lyckas.

En ledare som uppskattar och tror på att alla i laget är vinnare. Som ser till varje spelares bästa med olikheter, individuella förutsättningar och dagsform. Kenneth Andersson sa ”Visst var vi ett bra lag, med många bra spelare, men det var tillsammans vi var bäst och lyckades – och dessutom hade vi kul under tiden”, vilket säger en del.

Alla kan inte vara Zlatan, Tomas Brolin, Kenneth Andersson och Martin Dahlin – eller för den del Ingesson, Mellberg, Hysén – utan alla vi andra fyller också en viktig funktion. Det behövs också en och annan ”spellevink” (som Thomas Ravelli) som lättar upp stämningen.

Jag avslutar med att stryka under Tommy Svenssons viktiga insats för VM-lagets stora framgång, att de lyckades erövra bronset. Coachen/ledaren Tommy lyckades med att ”läsa av” sina spelare och se hur de mådde och vad de behövde. Han såg alla som de individer de var och skapade det bästa av lag = ett vinnande lag!


Kommentarer

Att uppskatta och tro på alla i gruppen… — 2 kommentarer

  1. Mycket bra kommenterat!
    Även om vi här talar om självklarheter, så är det sällan det genomförs på ett så bra sätt! Det går under rubriken ”performance”!

    • Tack Sven! Vad glad jag blir för din positiva återkoppling.:) Vi som ”vet” tycker att det är självklarheter…men ofta är det just det enkla som är så svårt. Det är ju mycket som hänger ihop – och en hel del arbete och engagemang – för att få till ett riktigt härligt ”flow”, både inom idrott och i arbetslivet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *