Det här med många bollar i luften …

Härom dagen såg jag ett inslag på morgon-TV där de tog upp det här med ”många bollar i luften”, vad som händer med oss när vi försöker göra flera saker samtidigt. Att vi blir splittrade, tappar fokus, och att det därför tar längre tid för oss att genomföra en uppgift. Istället för att vi borde fokusera på en sak i taget och göra klart den uppgiften innan vi påbörjar nästa.

Förr kunde vi ofta läsa i platsannonser om den eftertraktade förmågan att kunna hålla ”många bollar i luften” och tyvärr ser jag det fortfarande. Det uttrycket används fortfarande trots att det finns spaltmeter att läsa om studier som visar att denna ”förmåga” inte alls leder till bättre resultat utan precis tvärtom. Det sättet att arbeta leder oftast till ett sämre slutresultat och en risk att drabbas av stressrelaterade problem. 

Bättre då att fokusera och hantera EN sak i taket. Det är svårt men en stor styrka att klara av och ger också ett bättre resultat. Att ta en paus ibland kan däremot vara både klokt och välbehövligt. Att vila och hämta kraft genom att ta sig för något annat en stund. Däremot ska vi då undvika alltför krävande uppgifter som gör att vi tappar i fokus på det vi håller på med.

Apropå fokus ser vi allt fler mötesdeltagare som ivrigt antecknar på datorn eller ”paddan”, vilket är fullt förståeligt eftersom det är ett fantastiskt bra verktyg för att göra anteckningar. Tyvärr är det lätt att då även passa på att läsa och besvara mejl, och uppdatera sig på sociala medier, vilket får negativa konsekvenser. Det gör att fokus försvinner från det som sägs.

Det här med multitasking är sällan bra. Vi delar vårt fokus mellan flera saker samtidigt, vilket innebär att vi också missar mycket vad som händer omkring oss. Kortminnet kan bara ta in 5-9 saker samtidigt och lägger sedan in saker i långtidsminnet för en djupare bearbetning när så behövs.

Då kan vi lättare förstå hur tokigt det är att inte vara fullt närvarande vid samtal med andra människor och på viktiga möten. Ofta är det också en anledning till att vi hör ”det var det ingen som sa” eller ”det där uppfattade jag aldrig”.

Mitt råd blir därför att företag inför dator-fria och telefon-fria zoner och tillfällen, framförallt under viktiga möten. Det är ju först när det finns ett fullt fokus från alla mötesdeltagare som det också finns en möjlighet att uppnå mål och syfte med mötet – och ett bra resultat.

Så plocka ner alla bollar och fokusera på en i taget!


Kommentarer

Det här med många bollar i luften … — 7 kommentarer

 1. Så klokt! Jag har varit en effektiv kvinna som alltid hade många bollar i luften och fixade allt . både för mig själv och alla andra – det slutade i ren katastrof innan jag fyllt fyrtio…Livsfarligt!!!
  Tack för att du tog upp ämnet och pekade på baksidan!

  • Hej Helena,
   Tack för ditt positiva svar! Vad roligt att du känner dig ”träffad” av mina ord och ännu gladare är jag för att du troligtvis även tar hand om dig själv numera. Du är ju den viktigaste personen i ditt liv – och det vet du väl redan.;)

 2. Så sant du skriver! Och jag ser det varje dag i platsannonser att man ska ha ”många bollar i luften” Det är förfärligt tycker jag.

  • Tack Veronika! Det värmer att du gillar vad jag skriver.:-) Bra att vi även är överens om att det här med ”många bollar i luften” inte är någon framgångsfaktor. Tipsa gärna om andra ämnen du vill att jag ska skriva om, har haft en paus och ska nu ta tag i skrivandet igen.

   Trevlig helg!

 3. Pa morgonen nar du har mycket energi kan det kannas som en enkel match att jonglera tusen bollar i luften samtidigt. Studier visar dock att det ar battre att fokusera pa en uppgift i taget, eftersom multitaskande latt kan gora att allt blir gjort halvbra. Om du vill prestera pa topp ska du alltsa hellre lagga hundra procent av din energi pa en sak i taget.

  • Tack för ditt svar! Där har du helt rätt. Om vi fokuserar på bara EN sak i taget så får vi mer gjort och ett bättre resultat!:-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *