Klara livspusslet och hitta balans i tillvaron

Det som är gemensamt för många av oss är att vi på olika sätt kämpar för att hålla näsan ovanför vattenytan, att få ihop det s k livspusslet. Vi har olika förutsättningar, både i livet och i karriären, och då blir det här med utmaningar väldigt individuellt. Vad en person får arbeta hårt för är ”lätt som en plätt” för en annan. Där gäller det att försöka hitta en bra balans i tillvaron.

Oavsett hur det har sett ut bakåt i tiden så har vi alltid ett eget ansvar och möjlighet att göra nya vägval framåt. Att göra den ”karriär” som känns bäst för oss själva, inte för någon annans skull.

Några vanliga svårigheter och utmaningar är att:

  • kunna prioritera och få tiden att räcka till
  • inse vikten av vila och återhämtning
  • kunna fokusera och göra en sak i taget
  • sätta gränser för sig själv och andra
  • tro på sig själv och sin egen förmåga

Listan kan göras hur lång som helst och vore vi bättre på att prata högt om våra olika utmaningar och tillkortakommanden, så vore det så mycket enklare. Våra problem skulle säkert kunna lösas snabbare eftersom vi skulle få många goda tips. De allra flesta vill inget hellre än att hjälpa. Om vi kan och får… Men får vi frågan? Nej, väldigt sällan. Vi har allmänt svårt att be om råd och hjälp. Många kvinnor har med sig det duktiga hemifrån, från uppväxten, medan män istället har sin utmaning i en förväntad ”machoattityd” – där det kan vara svårt att visa svaghet. Det är en stor styrka att be om hjälp – ingen svaghet som många tror och tänker.

Några kloka ord på vägen:

  • Lär dig att prioritera – och prioritera rätt. Att prioritera ”rätt” är att även kunna välja bort. Många tror att prioritering bara handlar om att gör en turordningslista på allt som ska göras, vilket är helt fel. Ibland måste man även välja bort. Du har bara 24 timmar per dygn och kan inte hinna med allt. Kan du delegera – gör det!
  • Ge dig själv lite ”egentid” – och tid för återhämtning. Det är lätt att glömma bort sig själv och jobba under hög press och stress alltför lång tid. Våga brinna för det du gör – men se till att du inte brinner upp! Det är bara dumt, det finns ändå ingen som tackar dig efteråt…
  • Undvik alltför många bollar i luften samtidigt. Vi kvinnor är bra på att hålla ”många bollar i luften”, säger vi i alla fall. Ofta blir resultatet bättre om vi fokuserar på en sak i taget och gör den ordentligt, istället för att göra flera saker halvdant. 
  • Sätt upp tydliga gränser för dig själv och andra. Tydliggör mål, krav och förväntningar, både för dig själv och andra – och våga ställa krav uppåt! Ha en rak och ärlig dialog kring rådande förutsättningar – och kring vad som är rimligt och omöjligt.
  • Lita på din förmåga – du kan mer än du tror! Det är viktigt att tänka i positiva banor – tankens kraft är stark och vi blir inte bättre än det vi tänker… Om du inte tror att du ska lyckas själv, hur ska du då kunna övertyga andra?

Om du känner dig osäker – skaffa en extern samtalspartner, coach eller mentor som kan ge dig stöd och vägledning. Det är du värd!

Varmt välkommen att kontakta mig om du vill ha någon att prata med.

Med vänlig hälsning
Christina

Telefon:  0708 33 60 80
E-post: christina@chefensbastavan.se


 

 

 

 

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *