Lyssna på kroppens signaler!

”Om du är en ung ambitiös kvinna är du i riskzonen för att drabbas av utbrändhet som idag är en av de största sjukskrivningsorsakerna”, är ännu mer aktuellt idag. Detta inlägg skrev jag efter att ha läst en artikel i tidningen Metro i början på förra året. Dags att bli påmind. Hade egentligen tänkt skriva om något helt annat, men det får bli en annan gång. Känslorna påverkar mitt val. Det blir några rader som jag hoppas kan göra skillnad där ute.

De flesta av oss är medvetna om att vi har ett högt livstempo, där vi kryssar mellan grynnor och skär för att inte gå på grund. Vi blir ständigt påminda om alla ”måsten” som andra ställer på oss men som vi också är väldigt duktiga på att ställa själva. Det gäller både hemma och på jobbet. Ställ dig själv frågan – Måste jag verkligen göra allt det här? Är det rimligt?

Vi har en fantastisk kropp som tidigt reagerar och försöker signalera hur det står till. Som försöker tala om för oss att det är dags att stanna upp, att sätta stopp eller få oss att ändra riktning. Åtminstone att vi bör ta oss en funderare på hur det är, hur vi mår – egentligen.

Lyssna på kroppens signaler
Men är vi bra på att lyssna? Nja, inte speciellt. Det tar oftast alldeles för lång tid för oss att vakna upp och förstå att det är dags att lyssna. Jag möter alldeles för ofta personer som säger ”Det är lugnt, jag har kontroll…”, vilket oftast inte stämmer – då är gränsen snart nådd.
Att bli utbränd eller utmattad tar lång tid och är inget som händer under en natt. Lyssna därför på vad kroppen säger till dig. Lyssna på kroppens signaler!

Jag är glad att genom mitt arbete få möjlighet att möta människor som kört på alltför hårt, alltför länge och kunna vara ett stöd på vägen tillbaka till ett mer balanserat liv. Det känns gott att få förtroende att vara med på en sådan resa och att kunna göra nytta.

Vad jag däremot önskar med det här inlägget är att fler ska bli bättre på att lyssna. Lyssna på tidiga signaler, istället för att mota bort tanken som om de stod i vägen för de mål som ligger framför. För de stordåd som ska uträttas. – Kom inte här och stör! Jag MÅSTE faktiskt göra det här, just NU. Kom tillbaka lite senare, när jag har mer tid…

Låt det inte gå så långt
Problemet är bara att det där ögonblicket kommer aldrig… förrän det är för sent. När kroppen säger ifrån ordentligt – och då menar jag ordentligt. Troligtvis säger den åt dig att ligga kvar i sängen en dag. Du kommer helt enkelt inte upp ur sängen längre. Du vill, men du kan inte. Du har ett konstant tryck över bröstet och vet inte varför. Helt plötsligt är inget roligt längre. Du börjar ifrågasätta allt du gjort och allt du gör – och även vem du är.

Låt det inte gå så långt. För din skull. Lyssna på vad din kropp vill säga åt dig.

Här är några varningssignaler som du bör ta på allvar.

 • Svårt att varva ner och har sömnproblem
 • Känner ofta ett tryck över bröstet
 • Förstår inte varför du känner som du gör
 • Har lätt för att bli irriterad, ofta på småsaker
 • Glömmer saker som du tidigare haft koll på
 • Fysiska problem, ont i magen eller ryggen
 • Kan börja gråta för ingenting
 • Fastnar i en uppgift och blir sittande, stirrande
 • Tänker att du börjar tappa kontrollen

Känner du igen något av ovanstående? Se då till att prata med någon oberoende, någon som står utanför. Sök professionell hjälp. Det är en styrka att be om hjälp, inte en svaghet.

Se gärna den här korta filmen om varför chefer behöver någon att prata med.

– Ta hand om dig! Du är ju den viktigaste personen i ditt liv.

Med värme,
Christina

PS. Är du intresserad av att jobba mer förebyggande på arbetsplatsen? Kontakta mig gärna för ett samtal om hur du kan jobba för att tidigt upptäcka signaler på psykisk ohälsa – och varför det är ett framgångskoncept för alla inblandade.

Telefon:  0708 33 60 80
E-post: christina@chefensbastavan.se


Kommentarer

Lyssna på kroppens signaler! — 6 kommentarer

 1. Det är alltid bra att påminna om dessa saker. Utbrändhet är inget att leka med och det går att se i förväg om man stannar upp och lyssnar. Och ja dessa två är en paradox i sig själv för den personlighetstyp som blir utbränd stannar inte upp men vi kan lära oss.

  Bra och nyttigt!

  • Tack för att du tar dig tid att kommentera! Ja påminnelser behövs, även om det kan tyckas naturligt att lyssna på sin kropp. Precis som du säger är vissa mer ”på” än andra och ligger därför mer i riskzonen. Alla kan lära, den stora utmaningen är att i tid förstå åt vilket håll det barkar… Ha det bäst!

 2. Precis om det här skrev jag om idag, hur jag kände och upplevde och vad som orsakade min utbrändhet. Idag lyssnar jag mer på min kropp och mediterar regelbundet och på så vis må bättre i min vardag

  • Jag är glad över att du numera lyssnar mer på din kropp och att du mediterar, det mår ju även ”knoppen” bra av. Om vi genom texter kan få fler att stanna upp och känna efter i tid så gör vi nytta, så fortsätt dela med dig av dina erfarenheter – det behövs. Ha en fin dag!:-)

 3. Hej Christina!

  Satt just själv och funderade på att lista några varningssignaler, eftersom man inte vet att det är varningssignaler förrän efter.
  Tack! Så sant. Jag tänker på en ytterligare signal, plötsliga svimmningsattacker. Jag trodde att mina berodde på matbrist…men så var inte fallet. Det förstod jag när jag långt efter, flera månader, fick min attack. Stor kram Gerd

  • Hej Gerd! Ofta tar vi oss inte tid att känna efter, eftersom vi ”måste” så mycket hela tiden, och känner först igen symptomen efteråt. Läskigt att höra om dina svimningsattacker, det är faktiskt första gången. Ta väl hand om dig!:-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *