Mänsklig kraft och energi gör skillnad…

Idag brottas många företag och chefer med stora förändringar, olika utmaningar och även tuff konkurrens – oavsett vilken bransch man verkar inom. Därför vill jag i det här inlägget lyfta fram och betona kraften och energin som finns inom oss människor, om den tillåts att ”flöda fritt”. Mitt råd blir därför att skapa rätt förutsättningar så att den får komma fram.

Det är klart att det ska finnas ramar och spelplan att hålla sig till men förutom det så har du mycket att vinna på att arbeta för att en så hög kraft och energi som möjligt frigörs. Som chef och ledare har du en fantastisk möjlighet att påverka och som garanterat kommer att ge ett synbart resultat – även på sista raden.

Kraften och energin som vi alla föds med, som vi har mycket av när vi är små, tas tyvärr ifrån oss allt eftersom under vår uppväxt, skoltid och även i arbetslivet. Då relaterar jag till min egen generation och jag tror tyvärr inte att det blivit så mycket bättre för de som kommit därefter…

Som nyanställd får man förhoppningsvis en bra introduktion (vilket tyvärr ofta saknas helt) och ett sätt att utföra sitt arbete som är ”klappat och klart”. Inte ”så här gör vi nu och vi välkomnar varmt alla initiativ till att göra det ännu bättre” Som chef och ledare är det säkert vanligt att du säger hur det ska vara, istället för att presentera målen i VAD och lämna mer utrymme för HUR. Det är ju det där ”HUR:et” som kan göra skillnad och som kan bli en stor konkurrensfördel. Produkter som säljs idag är ofta väldigt lika i VAD, däremot inte i HUR de säljs, presenteras och utförs. Där finns det stora skillnader och däri ligger ofta hemligheten. Tyvärr är vår upplevda brist på tid ett problem. Brist på tid att utveckla och att utvecklas, vilket vi gör bäst tillsammans med andra. Idag upplever många att det är svårt att få tid till att stanna upp och reflektera – och även diskutera vilka alternativ som finns och hur de ser ut.

Vi som tillhör den lite äldre generationen är så vana vid det att vi accepterar faktum. Däremot ser jag och välkomnar nya generationer som inte alls accepterar att få något färdigserverat. Kanske för en tid, men sedan vill de ha nya utmaningar att bita i. Det är ju helt underbart! Tänk att som chef ha människor omkring sig som verkligen vill bidra till ”nytt tänk” och utveckling. Det behövs fortfarande tydliga mål och varsam styrning, för att gå åt rätt håll, men vilken kraft och energi det finns när de väl sätter fart.

Sedan ska vi komma ihåg alla andra trotjänare som funnits i företaget länge och som ofta har en alldeles otrolig kunskap och kompetens. Tas den tillvara på bästa sätt och visar man där sin uppskattning?

Vad jag vill komma till i det här inlägget är vikten av att skapa bra förutsättningar för delaktighet och möjligheter att påverka för medarbetarna, där chefer behöver vara både medspelare och de som uppmuntrar – varför tid måste frigöras för samtal, dialog och diskussion. För att det ska fungera så behöver det givetvis finnas en förståelse även hos ledningen, så att arbetet organiseras på bästa sätt och även erbjuder processer som främjar detta. Min önskan och strävan är att företag mer prioriterar och planerar för det arbetet, där alla krafter samlas regelbundet för att i en positiv och kreativ anda arbeta för att förbättra och utveckla verksamheten tillsammans.

TÄNK bara vilken kraft och energi som skulle frigöras!

Visst finns det många företag och organisationer som redan arbetar på det här sättet. Jag vet också att det här inte är något nytt och att jag inte är ensam om att tycka så här – jag vill bara lyfta fram och påminna om det. På alltför många arbetsplatser idag ligger det som en ”våt filt” över hela verksamheten – som tar död på all kraft och energi som kan göra stor skillnad… Det gör mig frustrerad och därför är min fortsatta strävan att just göra skillnad.

Om du som läser det här redan arbetar så vill jag bara lyfta på hatten och säga GRATTIS!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *