Prioritera mera!

Vi får allt mer att göra och allt mindre tid, fast vi egentligen alltid har haft lika mycket tid att spendera per dygn, nämligen 24 timmar. Konstigt? Nej, inte alls. Vi blir formligen översköljda av information varje dag, som vi ska läsa, sålla och filtrera, samtidigt som vi på olika sätt vill knyta nya kontakter och vara aktiva på sociala medier. För ”syns du inte så finns du inte” och då är det viktigt att kunna prioritera.

En del av oss är bra på att prioritera medan andra är sämre. Visst är det viktigt att hålla sig à jour med det som händer men det kan lätt bli för mycket, vilket kan skapa en känsla av otillräcklighet som blir till negativ stress  Då är det bra att stanna upp för att både planera och prioritera.

Jag tänkte ta upp något som de allra flesta har, nämligen ”att-göra-listan” – som har en tendens till att bli allt längre och svårare att beta av med tiden. Det kan kännas som om vissa saker bara skjuts framåt och aldrig blir gjorda. Speciellt då det handlar om lite mer ”jobbiga” saker, som brukar bli svårare och kännas allt tyngre ju längre vi skjuter upp dom.

Hur gör man då? Ja det finns många idéer om hur vi ska göra och här kommer mitt förslag – prioritera hårt och direkt!

Det här kan vara ett sätt att tänka:

 • Vad är viktigast eller till och med akut? Finns det saker på listan som t o m ”drabbar” någon annan, något som du lovat göra eller återkomma med? Gör det direkt, eller snabbast möjligt.
 • Vad måste jag själv göra och varför? När ska det vara klart?
  Bestäm tidpunkt både för när du ska påbörja uppgiften och även deadline. Om du behöver ha information från någon annan – se till att meddela den personen direkt och tala om när det ska vara klart. Följ upp!
 • Vad vill jag göra själv? Varför och med vilket syfte?
  Försök vara ärlig mot dig själv, för även om anledningen är ”för att det är kul” så är det viktigt att vara ärlig med det. Ibland så har vi en tendens till att ta allt för allvarligt och glömmer bort att ha kul. Livet och arbetet är inte alltid så märkvärdigt som vi tror, eller hur?.;-)
 • Vad kan jag delegera? Vad vill jag delegera? Finns det någon annan som kan göra det här?
  Våga erkänna att vissa saker är tråkiga eller svåra. Vi kan ju inte vara bra på allt. Tycker vi något är tråkigt eller svårt så blir resultatet därefter, eller också blir det inte av alls.
 • Vad kan jag stryka från listan? Måste det här verkligen göras? Är det fortfarande aktuellt?
  Tänk igenom själv och fråga även andra inblandade. Ibland har vi skjutit upp saker så länge så att det redan är inaktuellt (om vi har tur). Om så är fallet STRYK från listan!

Vad gäller nya idéer, tankar, uppgifter som kommer till oss dagligen – prioritera hårt! Försök tänka som ovan och gärna direkt när uppgiften kommer till dig. Lägg i olika mappar som ”senare projekt”, ”tänka igenom”, ”kreativa idéer” mm.
Har du någon överordnad som ger dig nya uppgifter och projekt, där det känns svårt att påverka? Be om hjälp att prioritera. Att prioritera innebär även att välja bort. Alla människor har en gräns och ingen kan göra allt …åtminstone inte hela tiden.

Så plocka fram din ”att-göra-lista” och börja prioritera eller rensa bort. Lycka till!

Behöver du hjälp? Varmt välkommen att kontakta mig.

Mobil: 0708 336 080
E-post: christina@chefensbastavan.se


Kommentarer

Prioritera mera! — 10 kommentarer

 1. Vad bra med råden för att strukturera upp sin att-göra-lista Christina! Det är ju lätt hänt att den bara blir längre, eller som i mitt fall – blir flera, bara för att man inte tar sig tid att titta igenom den. Vilket i sig är ”livsfarligt” då man kan missa satta tider och avstämningar.

  Sedan kan jag tycka att det är viktigt att inte gå som katten kring het gröt, utan dyk rakt på bara utan att tänka eller krångla till. Ibland, när det är svåra/obehagliga saker på att göra-listan kan man lätt hamna i läget ”händer-absolut-ingenting”. Då är det bara att sluta tänka och börja agera. Annars kommer man ingenstans på listan!

  • Tack för din kommentar Karin! Den är inte bara klok, den är sann också.:-) Vem känner inte igen att ha gått som ”katten kring het gröt”? Precis som du säger så är det betydligt bättre att dyka rakt på direkt!

   • Ja, och det är ju faktiskt vad du skrivit också. =) Jag fastnade ändå där i min tanke, förmodligen då det är någonting som återkommer hos mig. 😉

    • Härligt att jag fick dig att stanna upp för ett ögonblick, även om det var välbekant, pauser behöver vi alltid.:-)

  • Linda, det är väl en bra sammanfattning som passar in på många av oss. Älskar för att vi ”vet vad vi ska göra” och det motsatta för att vi aldrig hinner med så mycket som vi önskar och tror.;-)

  • Tack för din vänliga kommentar Jessica! Jag kan verkligen förstå att listorna spelar en alldeles speciell roll i ditt liv. De gör stor nytta för mig också, alla nya idéer och uppslag som skrivs ner och lagras.

 2. Jag gillar också listor, det är tillfredställande både att skriva dem och att pricka av!
  Men som du skriver så finns det en del punkter som aldrig tycks bli strukna…
  Så bra med dina prioriteringsgrad!☺️

  • Tack Barbro! Jag tror att det är ett fåtal personer som klarar sig utan listor, däremot är det nog många som känner igen sig i att vissa saker blir kvar i evigheter.;-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *