Självinsikt – en väg till hälsa och framgång?

Jag menar då vikten av SJÄLVINSIKT och BALANS i livet för att vi ska kunna må bra och ha möjlighet att göra ett bra jobb. Det är bra med självinsikt och balans för alla men extra viktigt när man är chef. Som chef har man inte bara ett ansvar för sig själv, utan även ett ansvar för medarbetarna – att de ska må bra och ha förutsättningar att göra sitt jobb.

Med en god självinsikt, självkänsla och självförtroende kan man bli en bättre ledare som är trygg både på insidan och utsidan – och vara bättre rustad att möta de utmaningar som kommer.

På torsdag deltar jag för andra året som utställare på ”Mötesplats Huddinge” – arrangerat av Arena Huddinge – där det även i år är intressanta föreläsare på agendan. Förra året gjorde Gerhard Bley, VD på företaget Kavli, mest intryck på mig. Han föreläste då om ”empatiskt ledarskap” och har även skrivit en bok som heter ”Instinkt eller insikt – bättre resultat genom empatiskt ledarskap”. Här kan du läsa mer om framgången med chefer i terapi

Jag minns ännu känslan av att lyssna på Gerhard Bley, berätta sin egen resa och om hur han fört in terapin i ledningsgruppen…det var häftigt! Varje chef får då tillgång till en terapeut, eller som han sa ”det säger jag inte, jag kallar det för coach”, som kan bidra till både självinsikt och bättre ledarskap. Det som imponerade och gjorde mig så glad var att han då ger sina chefer möjlighet att utvecklas som personer, inte bara ge dem struktur och verktyg att leda. Dessutom att han där och då var generös nog att dela med sig av sin personliga historia till oss.

På så sätt kan han påverka andra företagsledare och göra en viktig insats för oss som arbetar inom området, som kan och vill göra nytta. Hade föreläsningen och budskapet fått lika stor genomslagskraft om det varit en kvinna som stått där? Tyvärr så tror jag inte det… Det är ovanligt att en man föreläser om vikten av mjuka värden och ännu mer ovanligt att han dessutom är VD. Då blir det inte lika lätt att vifta bort, speciellt inte när det finns ett fint ekonomiskt resultat som bevis för att det fungerar.

Om det händer att du ibland funderar över vem du egentligen är så kan jag bara rekommendera – Lär känna dig själv!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *