Tänk mer positivt – oroa dig mindre

Om vi vill leva ett så bra liv som möjligt, både för oss själva och andra, så är det viktigt att tänka så ”rätt” som möjligt. Vad är ”rätt” då? Ja det är en svår fråga som inte går att svara på, för det finns naturligtvis inget som är direkt ”rätt” eller ”fel” – bara det som vi alla mår bäst av i längden. Att inte oroa sig så mycket i onödan.

Oro hjälper egentligen inte alls i livet, den gör oss bara olyckliga och till viss del också handlingsförlamade – och det leder ju inte till något bra, eller hur? Men vad gör man då, det är ju inte helt lätt att direkt sluta, om man är van vid att oroa sig för än det ena än det andra? Här kommer några råd på vägen…

  • Fokusera på det du faktiskt kan påverka

Lägg bara tid på det du kan påverka, det andra kan du inte göra något åt. Det tar bara din tid och kraft i onödan. Använd den kraften till något positivt istället!

  • Använd din fantasi klokt

Oro är ett missbruk av fantasi och fantasin har två sidor. Antingen kan du använda den till att drömma stora, härliga drömmar – som håller din motivation på topp – eller använda den till att trycka ner dig själv.

  • Förvänta dig att bra saker kommer att hända

Du ska även förvänta dig att bra saker kommer att hända dig, inte bara ge utrymme för positiva händelser i fantasin. Tänk ”jag kommer att lyckas” om du står i färd med att göra något. Samma sak gäller om du ska träffa någon. Tänk ”han/hon kommer att gilla mig”, istället för att börja oroa dig för motsatsen. Eller om du kan, tänk inte alls…låt mötet bara hända.

  • Acceptera ditt ansvar

Alla kan vi ha gjort fel och misstag i livet, sluta oroa dig för eventuella konsekvenser. Acceptera att du har ett ansvar och gå vidare. Det finns många stora och bra saker som väntar dig framöver.

  • Var tacksam

Det är lätt att vi fokuserar så mycket på det som går ”fel” att vi glömmer bort allt som faktiskt går ”rätt”. Det är viktigt att vara tacksam. Tacksamhet får dig att inse att för varje sak som går fel så finns det något annat som går rätt.

  • Lev ditt eget liv

Sluta jämföra dig med alla andra. Att jämföra sig själv med andra leder till att vi blir tömda på all vår energi. Spring ditt eget lopp istället – och tänk på att livet är ett medeldistanslopp, inte ett sprintlopp. Ta ett steg i taget och försök se till att de går i rätt riktning för ditt eget bästa – inte för någon annans.

  • Försök inte göra och hinna allt

Ju enklare ditt liv är, desto mindre finns det att oroa sig för. Gör inte ”massor av saker” utan fokusera på de saker som ger dig mest tillbaka och som du mår bra av.

  • Lev på hoppet

Om man bara ska fokusera på de saker man kan kontrollera, vad gör man då med de andra? Man ska tro och hoppas mer. Det bästa är att våga tro att allt kommer att gå bra, hur illa det än ser ut från början. Att hoppas tar bort mycket oro från oss människor – det ger oss lugn i sinnet.

Lycka till med ditt nya mer positiva tänkande!


Kommentarer

Tänk mer positivt – oroa dig mindre — 2 kommentarer

    • Tack Karin för din positiva och vänliga återkoppling, den gör mig alldeles varm om hjärtat. Ha det så bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *