Vad är ett klokt ledarskap?

För mig är ett klokt och vinnande ledarskap att man kan leverera resultat själv OCH få andra omkring sig att göra detsamma. Att man tillsammans når och gärna överträffar de uppsatta målen för verksamheten. En viktig del är att tro på sig själv och att vilja något – och att ha en bra självkänsla. Att känna sig själv, med både styrkor och svagheter. Ingen kan vara bäst på allt. Dessutom gillar väl de flesta jonglören som tappar en boll ibland, för vem vill egentligen vara perfekt? Osäkra och otrygga chefer skapar inga bra resultat…

En klok ledare tar hänsyn till både människor och verksamhet, som går hand i hand för en bra lönsamhet. ”Medarbetarna är verksamheten och fungerar inte de så finns det ingen verksamhet” är något jag tror på. Att väcka människors lust, förståelse och engagemang för det som ska skapas – känna att det är tillsammans vi ska göra det – då har man kommit långt. En klok chef ser, bekräftar, lyssnar och stöttar sina medarbetare naturligt. En klok ledare bryr sig hela vägen.

En klok chef och ledare tycker om människor. Chefer som är ointresserade är de som har blivit chefer av fel anledning. De såg det som ett karriärsteg och som en statuspryl snarare än ett jobb. Det är ett jobb och ofta också en tuff utmaning.

Men det ska vara ett kul jobb. Brinn gärna för ditt jobb – men brinn inte upp!

Ord som jag förknippar med ett gott och klokt ledarskap är prestigelös, modig, naturlig, enkel, öppen, lyhörd, personlig, empatisk och positiv – och självklart finns det många mer.

Som klok chef är det förstås viktigt att jobba i en klok verksamhet, med en ledning som har förstått att skapa bra förutsättningar för både chefer och medarbetare. Ett företag som är värderingsstyrt, har tydliga mål och en tydlig vision – och en positiv och tillåtande företagskultur. Tillhör man en organisation som ständigt begränsas i sin utveckling och där det finns många hinder (medvetna eller omedvetna) så blir det svårt och påfrestande i längden.

3 korta för ett bra ledarskap:

 1. Gilla människor – antingen gillar du människor, eller så gör du det inte. Du kan inte låtsas, det kommer garanterat att lysa igenom till slut.
 2. Var engagerad – det är viktigt att vilja något. Om du är likgiltig inför ditt jobb – bli inte chef.
 3. Ta ansvar – Det är kul med ansvar! Se det inte som ett måste. Det är roligt med ansvar, för med ansvar kommer delaktighet. Gemensam lycka är dubbel lycka!

Lycka till i ditt ledarskap – vi behöver fler kloka chefer och ledare för framtiden


Kommentarer

Vad är ett klokt ledarskap? — 2 kommentarer

 1. Jag läser mycket om ledarskap och om utveckling. Men för mig, just nu, så var det här både bra och tungt! Du skriver om något omfattande fast så kort och enkelt!
  Problemet för mig är ju när jag anstränger mig för att vara allt det där, men glömmer att skydda mig själv. Som du skrev…
  ”Brinn gärna för ditt jobb – men brinn inte upp!”

  • Hej,
   Stort tack för ditt positiva svar, jag är verkligen glad att det jag skrivit gav dig något bra. Jag har full förståelse för det du upplever, det är tyvärr alltför vanligt idag. Känn dig varmt välkommen att höra av dig om du behöver någon att prata med om din situation. Kom ihåg: Du är den viktigaste personen i ditt liv, så ta hand om dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *