Vad finns det i ditt paket?

I säljsammanhang kan man försöka ”sälja på” kunden något som han eller inte behöver, eller också tänka att man har ett paket, en gåva, som man ger till någon som har nytta av det. Det är stor skillnad på de olika tankesätten… Man kan förstås sälja ändå, men det är dels jobbigare och glädjen blir troligtvis kortvarig. Kunden upptäcker att paketet innehöll något som var fel eller annorlunda, som det inte fanns ett behov av, och kommer då att känna sig både lurad och besviken. Mycket troligt är också att den kunden försvinner för alltid.

Hemligheten med att lyckas långsiktigt är, som många av er redan kommit på, att bygga förtroende. Genom att lyssna, lyssna, lyssna… istället för att prata, prata, prata. Att verkligen bry sig om, förstå behovet och erbjuda det som kunden bäst behöver. Som löser problemet, förbättrar eller leder till utveckling. Inte alltid det som från början är aktuellt, utan det som framkommer efter lite skrap på ytan. Att ha modet att fråga och förståndet att lyssna på svaret.

Alla kunder kommer givetvis inte att ha ett behov, i alla fall inte just nu. Därför ska man försöka tänka att ”Nej” betyder ”inte just nu” och inte för all framtid…

Nu tänkte jag beröra ett annat paket. Det som vi alla går och bär på inom oss själva. Det paket som vi väljer att ge till alla vi möter. Kunder, familj, vänner, leverantörer, kollegor, samarbetspartners, bekanta och helt okända människor du träffar. Varje gång vi har med andra människor att göra, i vilken situation som helst, räcker vi över en present. Allt det som finns i paketet ger vi och får sedan tillbaka något annat som gåva.

En del personer ger dig roliga saker som glädje, inspiration, skratt, kunskap och andra bra saker – medan andra ger dig saker som du får problem med eller mår dåligt av. Exempelvis på jobbet där någon kliver in på ditt rum, river av omslagspappret och häller ut innehållet på ditt bord. När du tittar så ser du bara en massa skräp. Du blir arg, förvånad eller bara ledsen…

Finns det någon i din närhet som tar din kraft och energi? Som är elak, småsint, egoistisk, negativ, avundsjuk, gnällig och som är expert på att dra ner dig och din energi i botten? Någon som du kanske kan klara dig utan? ”Energitjuvar” – människor som lever på och stjäl andras kraft och energi – är inte bra för någon. Inte ens för sig själva, fast det vet de inte om.

Vi har inte så mycket energi så vi kan slösa bort den på fel saker. Hushålla med din energi och var rädd om den. Låt ingen ta den ifrån dig, om du inte själv har valt det.

Vad har du själv med dig för present till andra? Ser de fram emot att träffa dig och få öppna den? Finns det goda saker i ditt paket som kärlek, uppmärksamhet, beröm, bekräftelse och stöd? Tänk på det, för den tanken kan leda till bättre relationer både på jobbet och privat.

Nyckeln till framgång och lycka är att omge sig med bra och stöttande människor så att vi kan orka vara och fortsätta vara bra människor själva.

Jag önskar dig många fina och goda paket framöver!

Mvh, Christina

PS. Om du funderar på vad som finns i ditt paket, eller önskar en förändring av något slag, kontakta mig gärna för ett första samtal.

Telefon. 0708 33 60 80
E-post. christina@chefensbastavan.se

 

 

 

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *